Aug 3, 2014

:: RAYA 2014 ~ Lebaran ke7::

Kami raya ke 7.... 
#Rompin... here we go.......#


Ada kekuatan di dalam cinta dan kasih sayang.Yang hanya kita yang dapat merasakannya..
kerana
merekalah cinta & sayang saya hingga ke JANNAH..

Amin

Jul 30, 2014

:: RAYA 2014 ~ Lebaran ke3::

Assalamualaikum..
Saya Puteri Nur Fredelina Lisa Bt Abdullah ingin mengumumkan hari ini saya genap 2 Bulan... hoooyee! hooyee!
#salam3syawal#




Jul 29, 2014

:: RAYA 2014 ~ Lebaran ke2 ::

Raya ke2 Heading to Raub..
Kami ber3 berbaju merah...



we're happy family..
Alhamdulillah moga bahagia kami hingga ke Jannah

Jul 28, 2014

:: RAYA 2014 ~ Lebaran pertama ::

Alhamdulillah
~ RAYA 2014 ~



Tahun lepas raya sorang, raya kali ni Allah bagi anugerah yg tak ternilai iaitu SUAMI dan tak sangka dapat lagi anugerah yang teramat2 indah iaitu LISA.. Syukur... 
#Selamat hari raya.. maap zahir & batin#

Jul 21, 2014

:: Start Working ::


Hari nie genap 60 days aku amik maternity leave and dh start kerja semula di Pekan, Pahang.!

Dannnn

Untuk pertama kalinya aku tinggalkan Lisa selama 9 jam! Ohh!! Lamanya... betapa aku rindukan dia! Rindukan matanye, rindukan baunya! Tunggu ibu balik yer sayang.

Hari nie Lisa tinggal dengan my MIL aka mother in law.. Lisa kena duk sana sbb mama balik Rompin ada kerja. Mujur Lisa nie tak kuat meragam & nangis tanpa sebab. So, mudah untuk sape2 jaga dia. 
Alhamdulillah, Lisa seorng yang tak banyak meragam atau erti kata lain TAK pernah meragam.
Kalau dia merengek mesti ada sebab.
~ Maybe Lapar
~ Maybe nk tdur
~ Maybe dia pooooo
~ Maybe dia panas

Syukur sgt3... Lisa, jadi anak yang baik & dengar kata ibu & ayah tau...


Kena buli pun still relaks jer... Bulat2 mata anak ibu sorng nie...

Love u sayang~

Jul 18, 2014

:: Baby Lisa ::

Introducing my little princess ......

Puteri Nur Fredelina Lisa binti Abdullah

Hari nie baby Lisa cukup 50 days old!
Dialah jantung hati kami! Nyawa kami! Ibu & Ayah sayang Lisa sesangat-sangat!



My Superwoman FarinLah! 


Budak mata bulat yg terlalu indah! Hadiah & anugerah yg terindah, yg tak ternilai harganya... Lisa!
Hidup aku & Lah hanya Lisa!
Muuuahhh


Jul 1, 2014

:: 1 month checkup ::

Alhamdulillah, hari semalam baby genap 1 bulan..
Baby lisa dh membesar bagai juara.. walaupun hanye minum susu ibu selama 14 hari sebab saya kekurangan susu badan... nak buat mcmmane keturunan gini...
Sedih... susu badan kurang...

And now baby lisa minum susu enfalac a+. Alhamdulillah susu ni okay dengan dia. Mujur perut dia xmeragam... walaupun harganye boleh tahan tpi demimu my lil princess ibu sanggup.. eheheee...

So... berbalik topik asal baby lisa genap 1 bulan so kena laaaaaa cucuk kat peha, sian dia nangis2.. ubat tue utk elakkan radang hati kata nurse..
B4 kena cucuk tue mata bulat n senyap jee... bilamjarum masuk jer dlm peha dia terus menjerit nangis bahai nk rak... sian sgt.. mujur diannangis dlm 2 minut jer pastu senyap... masa masuk dlm kereta bulat mata dia pandang aku smbil bising mulut dia mengomel sorang2.. mybe dia nk cerita kat aku yg peha dia sakit...
Huhuuu
Sian anak ibu.... 

Muahmuahhh

May 31, 2014

:: My little princess ::

Alhamdulillah....
Hari Jumaat penghulu segala hari., permulaan bulan Syaaban bertarikh 30.5.2014, jam 12pm saya selamat melahirkan baby girl 2.79kg secara normal.

Syukur ke hadrat Illahi atas kurniaan anugerah yg teramat2 indah n comel nie..
Hye.. baby lisa!! Muahhh muahhh

Pengalaman bersalin mmg 1 kenangan yg xleh lupa..

Due sya sbnarnye 22 may 14, tpi baby xnk kuar lagi.. mybe xjumpa cari jalan. So, doctor bahi tempoh if dlm masa seminggu saya xberanak sya kena warded..

Lastly, tarikh 28 may 14, saya kena msuk wad & petang tue doc cek jalan aka cek bukaan. Masa tue bru 1cm.. sakitnye masa cek bukaan tue..
Malam tue saya tdo kat wad, saya nangis sbb rindukan encik suami saya..huhuu

Tarikh 29 may, jam 11am doc pakar lelaki cek lagi jalan.. waaaaaa sakitnyeeeeee...
Bukaan dh 2cm, so xperlu masukkan ubat.. petang tue saya dh start skit dahhh..
Pukul 6pm sya cek jalan lagi masa tue dh 3 cm... sakit mcm senggugut...
Mama dtng melawat saya, masa 7pm saya dh start nangis cikit sbb sakit.. huhuu
Encik suami urut n tenangkan saya...
 Jam 8pm, smua dh pulang.. saya minx ubat tahan sakit ngan nurse...
So, ubat tue membantu n buatkan saya tdo lena.

30 may 14, Jam 2am saya terjaga sbb kesan ubat dh ilang n sakit saya makin menjadi2... saya tahan sakit je atas katil smbil pegang pinggang...
Jam 4am saya tekan bell pnggil nurse coz sakit sgt... nurse bawa jumpa doc cek jalan.
Bukaan dh 4cm n perlu ready ke labour room..
Memandangkan labour room penuh, so saya terpaksa tunggu di katil saya dulu..
 Jam 9am, saya di tolak masuk ke labour room, perasaan dh dupdapdupdap...
Doc cucuk sayadgn ubt tahan skit, n saya mula mamai... pastu,sya start jerit skit2... en.suami dcc cuba tenangkan saya..
Dlm masa tue sya dh mamai n dlm sedar or tak sya ppush..

Jam 12pm..hanya 3 jam dlm labour room sya selamat melahirkan baby girl tnpa doc, doc pelatih or nurse.. hanya e.suami dcc.
Dlm mamai dgr en.suami jerit. "Doc! Baby dh keluar..." berlari doc,pelatih doc, nurse n sister kat saya n terkejut... baby nangis celah peha saya... huhuuu

Alhamdulillah.... semuanye selamat...
Lagi happy bila en.suami cium di dahi n ucap thanks sayang...

Apr 24, 2014

:: 9 months ::


Alhamdulillah saya dh 9 months pregnant..
Tuptaptuptap..
Cepatnye masa berlalu kan...

Hope Allah permudahkan kelahiran baby nie nnti..
Moga baby sihat2 ajee...
Amin.

Love u mr.lah...thanks coz ada disisi syg time susah,sakit, senang syg..
Terima ksih coz setiap malam urut kaki & gosok perut nie..
Eheheeeee
Muahhmuaaahh muuuuuuahhh....

Apr 18, 2014

:: Rezeki baby ::

Alhamdulilah... 
Rezeki yg hadir tanpa kami duga n kami rancang...

Tarikh 8 april 2014 lepas saya pergi medical checkup.. saya pun ajaklah en.suami p shopping kat englai.. cari wordrobe baju baby...pastu, en.suami pun ajaklah p jalan tgk kereta fav kami kat area jalan beserah..

Singgahlah salah satu kedai kereta carsgallery. Ade honda fd2 warna silver & no.plat baru n no.plat KL..
En.suami pun apa lagi tgk2 kereta & borak2 la ngan sales man tue.
Dia cakap dah ada 2 orng proceed loan tapi xlepas...so, dia suh kami try nasib lepas or tak...
Aku pun senyum je..
Balik umah en.suami minx segala d0c aku n dia tuk proceed.
Ari jumaat, 11 april dia dh siap antar segala doc yg bank perlukan.
Thenbayar booking & test drive...
Masuk keta perghhhh..pndai laaaa owner lama jaga kereta dia coz tiptop gilee condition dia... like a new car.....

Date 15 april, pagi2 orng ambank call biasalah interview bagai...
Tghari tue, en.suami call cakap loan lulus...
Aku rasa mcm xcaya jerloan lulus.. yelah kereta yg kami idam2kan jdi kenyataa even second pun coz harga keta tue rm89k 0TR.... bab kata orng baik beli kereta baru... huhuuuu
Tapi dh minat kan.... ehehee

Date 17 april kitaorng bayar half down payment dulu coz limit mybank ahahaaa
Date 18 april kitaorng byr lagi half... so.. kta leh angkat kuarrr rrr... ahahaa
Alhamdulillah...
Allah permudahkan urusan kereta nie...
Owhhh money..come back to mama... huhuuuu


Yeahhh.. ready to drifff...
Hot mami...






Apr 3, 2014

:: 8 Months ::

Alhamdulillah...!
Saya dah masuk 8 bulan! Amin...
Cepatnye masa berlalu...

Jantina baby pun saya dah thu..
Masa 1/04/2014 saya pergi ke KMC utk scan 4D with Dr.Suriati Sulong..
Mujur saya kenal doc nie... so, dapatlah best price dia bagi sekali ngan pic, video & Cd
Alhamdulillah.. Kena dlm RM90..

Nak dkt 20 minit jugak lah Dr.Sue scan.. tgk bibir dia.. tkut ada sumbing ke... (alhamdulillah tiada)
Pastu, masa scan banyak pulak baby ibu nie meguap.. lebih 5x!
Yang paling epy saya dpt tgk dia isap jari.. comel!!
Muka en.suami waktu tue teruja giler... Tapi, berat baby je ada problem cikit coz baby berat dlm 1.5 Kg jer..
Lepas nie ibu kena makan banyak2.. ehehe bagi anak ibu nie debab! kihkihkih

Tapi alhamdulillah.. saya xkisah semua tue janji baby sihat.. Dr. Sue siap scan tgn baby, kaki baby, & jantung baby.. Dr.Sue cakap semua sihat. Tiada masalah.
Rasa nak wat balik jer scanner dia tue... huhhuuu

Owh, btw! Dr.sue scan jantina baby!
Haaaa........ yeay! Ibu ade kawan nnti coz farin's junior will coming in the great world!!
ehehee

Chayok baby! chayok!


1 month to go!!

Mar 24, 2014

:: Tips Mudah Bersalin ::

Salam, arinie dah 31minggu 4 hari saya pregnant.. Alhamdulillah, Kandungan baik2 ajer.... Nurse pun dah bagi byk tips utk mudah bersalin.. siap dia tgk muka sya then cakap 'muka gabra'.. ahaha


Oklah jom tgk tip2 untuk mudah bersalin...... :-

1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan. Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.

3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri

5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.

6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu. Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan. Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.

8. Baca ayat-ayat al-Quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi. Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.

9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor seperti:
  • Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
  • Angkat kepala, dagu cecah dada.
  • Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)
  • Tangan pegang buku lali kaki
  • Masa teran jangan keluarkan suara.
  • Masa teran jangan angkat punggung.
  • Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran.
  • Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby)
Yeah.... Selamat menghafal & mencuba... *Ntahlaaa kan takut bila msuk Labour Room nnti lupa teknik meneran..  Gabra punye pasal... almaklumlah saya nie darah gemuruh... huhuuu

Mar 14, 2014

:: Petua Menaikkan Uri ::

Hari nie masuk je opis tgk review pasal uri.. Search 'penyebab uri turun', 'cara nak naikkan uri', 'gambar uri' dll

So arinie, saya nak kongsi tips or petua menaikkan uri selebihnye kita tawakal lah yer pada yang SATU 

PETUA UNTUK MENAIKKAN URI

1. Haruslah + wajib banyakkan berdoa pada yang Esa.. Baca lah doa/ayat ape2...

2. Banyakkan bersujud lama waktu rakaat terakhir.. Buat solat hajat... In sha Allah moga Allah memperkenankan doa kita... Amin

3. Rajinkan diri tue bersenam untuk menaikkan uri.. Jangan p jog lak... ahaha.. Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).

CARANYA : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke dinding agar tidak jatuh. Baring dalam keadaan begini selama mana yang mampu lakukan. Paling penting, jangan memaksa diri sendiri. Kebiasaannya, bagi ibu yang sudah hamil ‘tua’ (trimester ke-tiga), memang agak kurang selesa untuk kita berbaring dalam keadaan begini.

Teknik pernafasan : Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas dan disandarkan ke dinding). Dengan menggunakan satu nafas, cuba tahan nafas anda selama yang mampu.

Cara menarik nafas juga penting, iatu dengan menggunakan perut dan bukan hidung. Maksudnya, bila kita menarik nafas menggunakan perut, kita rasa perut kita naik ke atas sedikit. Lepaskan nafas secara perlahan-lahan, dalam jangakamasa yang sama (lebih kurang sama ketika menahan nafas). Buat senaman dalam 10~15 kali untuk satu sesi senaman.

*Ulang senaman selepas bangun pagi, sebelum menunaikan solat subuh atau sebelum matahari terbit.

4. Pujuk/Bercakap dengan baby supaya bantu kita.. Pujuklah agar baby tue pusing ke bawah dan uri      
    biasanya akan naik ke atas mengikut pergerakan bayi....

Mar 13, 2014

:: Uri Turun Bawah @ Plasenta previa ::

Alhamdulillah, selesai solat hajat memohon doa & keampunan dari Allah SWT. Momohon supaya Uri saya naik semula.

Pagi tadi ada appointment ngan doc, Kandungan dah masuk 7 bulan setengah.. Sampai je klinik macam biasa amik air kencing & tunggu result.. Then Amik tekanan darah, nurse cakap okay!

Lepas settle, jumpa doc.. doc scan tengok2 uri turun bawah.. Saya dah risau dah... nak nangis rsa.. Doc cakap bahaya kalau ia menutupi lubang rahim.. Bila saya tnye 'macammana leh jadi gtu yer...'
sebab pemakanan or anything else? so, doc cakap 'SAYA TAK TAHU PUNCANYA'
waaaa........ lau dia xtahu! saya lagi xtahu....
saya nie doc bangunan! dia doc manusia... nampak kan perbezaan kat situ... huhu

Jom tengok & review ape itu Plasenta previa ?

Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim.

Sumber : Babycenter (Klik sebelah tuk maklumat lebih lanjut)

Jom tengok rupa plasenta previa..


Yang wrna merah tue adalah uri kita.. So, pic yg second tue mcm saya punya...
Ya Allah, moga uri nie naik semula.... Amin

Doc cakap, buat masa nie JANGAN bersama suami yer... Hold dulu..
huhuhuhuhuhuuu 

Bila saya dapatkan suami kat luar bilik, then saya cakap pasal uri saya ke bawah & xleh bersama kena hold... (sambil air mata dh jth).. suami cakap, xper jangan risau k, kita doa uri tue naik semula dan demi anak ayah ni (smbil pegang perut saya) ayah manja sikit2 jer ngn ibu k..

*Moga ianya baik2 ajer ^_*

Mar 8, 2014

:: Part 2 - M0M t0 be ::

Yahoo............ Alhamdulillah... bila dah 7 bulan 1 minggu nie barulah dapat shopping barang baby dengan BERIAYAnye with en.suami!
Banyak dah brang2 baby yg penting2 semua dah siap beli!

Jom tengok ape yg saya beli tuk baby tersayang.!

Tilam fiffy baby, beli kat manjaku!

Sarung tangan & kaki & topi baby at Anakku....

Blanket tuk baby murah! kat on9 rm60 saya beli rm40 jer.. Masa tue ade buat sale kat ruang legar Megamall, Kuantan.. 



Breast pump & botol susu Tommee Tippee
Harga breast pump tue rm99 jer... & harga botol susu tue rm80..
Murah kan!


Baju & seluar tuk baby brands anakku, baby kiko & purren & Disney!
Semuanye comel.. Size saya beli new born & 3-6 months!
Baby cepat besar so saya beli sikit jer yg new born dalam 7 pasang.!

Nie tuala brands pigeon, safety for baby brands anakku & Baby Napkin brands Disney!

Semuanie saya hbs dalam RM600 dalam masa 3 jam!
Ahaha
Baby punye pasal! Xpelah!

Oh.. nanti tunggu expo lak.. kita shopping okay!


Nampak tak! Due saya Bulan 5... Tarikh kt zenith tue 25-27 april!
Hope masih larat bershopping..

Mar 7, 2014

:: Jantina Baby ::

Bila dah 7 bulan nie perut still mcm 5 bulan pregnant..
Tapi xper, jajnji baby sihat... walaupun perut ibu ni kecil kan sayang!

Ramai yg nak thu jantina baby..
Tapi apakan daya en.suami xbagi scan katanya surprise!

Ramai yg cakap baby girl!
Hehe! Ibu ada kawanlah nanti....


Kalau baby boy, leh teman ayah main futsal!
Tak kisah mana2 pun, janji anak ibu sihat alhamdulillah!
Ok! sayang...

But! siapa2 yang sibuk nak tahu!!!!!!!!!!
Persoalannya akan terjawab bila dah selamat melahirkan baby nanti.... 
So!
Tungggguuuuuuuuuuuuuuu................

Mar 3, 2014

:: 7 months ::

Alhamdulillah...!
Saya dah 7 bulan! Amin... 
Moga dipermudahkan segala urusan..
Barang baby pun baru nak start beli dengan bersungguh2nye

Jom shopping di :-
1. Parkson - cari pakaian baby
2. Anakku (Di Butik Anakku di Kuantan Parade) - Baju baby/Kain Lampin
3. Fabulous Mom ( Depan Megamall) - Cari Nursing bra ibu
4. Manjaku (tepi East Cost Mall) - Baju baby/tilam/kelambu
5. Aeonbig (East Cost Mall) - Cari barang mandian baby!

Wah! berderet2 tempat nak pg shopping kan! Bersungguh2 demi anak ibu & ayah nie..
Moga baby baik2, sihat2, tau... Bulan 5 kite jumpa yer baby!
Moga dipermudahkan sokmo2 ^_*

Ibu & ayah & baby dalam perut.. kihkihkih..

Kalau shopping online pula saya sokmo shopping kat sini! Murah dari tempat lain!
Berbaloi-baloi.... 
Jom tengok!! :-


Itu jelah yg saya penah shopping & ade yang just review for compare harga Hehee... ^_*

Feb 15, 2014

:: Part 1 - MoM to Be ::

WAh! Saya dah 6 bulan setengah! 
Jom tgk checklist first preparation saya beli

Geram! Comel2 belaka barang baby nie...
sampai ade yg terrrrbeli! bahayanye maybank2u adalah 'shopping' online like me!
semua yg comel terus rembat! yelah kan.. mana de orng jual barang2 yg xcomel.. mestilah yg comel2 senang orang nak beli!
And, mudah tergoda... gituwww

Ok jom layan brang yang saya beli nie..



Grooming kit brands Tommee Tippee
saya beli disini http://instagram.com/babiesmall harga about RM 85! Murah kan!



Pastu saya shopping Rompers & Jumpers!
So cute! 100% cotton & the most important comel!!!
ahaha

Saya beli banyak size 3-6 months! For new born saya shopping dalam 3 pasang je rompers...
Nanti nak shopping lagi!
Tapi shopping kat parkson or manjaku ke pulak!



Feb 3, 2014

:: 6 months ::

Alhamdulillah,



Now... saya dah 6 months... tuptaptuptap lagi 3 months lagi utk baby nie melihat ke dunia...
Semoga dipermudahkan segalanya nnti....


Ehehe..... baby bump bump dh besar... berat pun dh naik dkt 2 kg lebih cikit jer...

En.suami pun makin geram.. ahahahaa

Gud nitex..

Jan 6, 2014

:: 5 Months ::


Alhamdulillah,

5 Bulan dah! Cepatnye masa berlalu..

Baby Pun dah start siku2, tendang2, pusing2 dalam perut nie.. hehee

Kadang2 rasa nyilu jer, pedih pun ade.. tpi epy coz baby dah start gerak2.

Hope baby sihat2 jer k..

Alhamdulillah juga.. Allah memberi saya en.suami yg terlalu-lalu sempurna!
Bila saya tak sihat, lenguh kaki, kejang perut, dahaga... (bila xlarat) dia urut ape yg saya skit, dia buatkan susu.. Dia terlalu memahami!
Hari2 usap perut nie.. "baby.. ayah dh balik.." eheheee
"baby.. ibu nie degil xnk pg klinik"
"baby..... tgk ibu nie asyik marah ayah jer........."
Then, ari2 dia kiss baby nie..

Perut aku even dah 5 bulan tpi mcm 3 bulan... kecil! Tapi, doc. ckp baby ok...
Bila tanye mama, mama cakap ikut dia perut kecil.

Tak pelah, Yang penting kandungan aku nie sihat & sempurna!
Amin.