Nov 28, 2010

Muar, Johor

Berjalan2 ke rumah ain & Jb with NDE
Pada 26-28/11/2010
 
 ------
+
+

  ~ Casio from Jb --> Karok -->>Danga Bay ~
 wink2..

Nov 20, 2010

:: Airmata sepanjang perjalanan ::

Ya Allah..
Tahun 2010 nie.. terlalu banyak dugaan yang aku dapat.. yang family aku dapat..
Selepas mak aku sihat dari sakit berthun2 lamanya dia menanggung derita then masalah len lak yg timbul..
Ya Allah.. terlalu berat dugaan yang aku tempuh..

Jam 12.50 pm.. Aku drive sambil menangis teresak2 balik ke ump..
Aku tahu aku salah coz xbertegur sapa ngn mama tpi salah ker aku buat ape yg sepatutnye aku buang..?
sedangkan papa,a.lan,adik2 semua sokong pe yg aku buat.
Kerana orng len yg muncul dlm hidup aku satu family mama nk tengking2 aku!
ITu bukan mama yg aku kenal..

Sedih sgt, 2 ari aku xtgur ngn mama.. Bile aku nk balik ump aku nk kiss pipi mama wat lari muka dia.
Ya Allah terus aku nangis kuar umah then g kt papa yg tgh cek air keta & minyak itam keta aku..
Papa cakap 'dah2..nape nie.. jgn nangis , kamo nk bawa keta kan.. mama kamo wat ape'
Aku hanya mampu geleng kepala jer then salam papa. kiss pipi dia & blah.
Terus aku masuk keta call sumone.. itu jer aku mampu..
Then masa aku tgh called dia, dia cakap 'mama call nie'.
Owh.. rupanya mama call dia.
Then terus aku letak phone. Then, dia call aku balik cakap 'mama suh aku bawa keta slow2 & dia syg kan aku.'
PAstu, lama aku cakap ngn dia. aku letak phone coz nk drive walaupown waktu tu aku nangis smbil drive start dari rumah sampai pekan aku nangis...

After 15 minutes mama call.. aku xngkat pown dia call.. Lebih kurang 10 kali gak mama call..
1 call dia pown aku xjawab..last2 mama msj ckp 'xpelah lau f xnak angkat fon, walau apepon mama syg anak2 mama.' Biar lah aku pgi jauh2 lau dia rasa anak2 dia mengongkong per yg dia buat..
maybe itu yang dia suka.. mama dh lain sekarang. mama bukan mama farin yg dulu.

Maafkan farin.. hati farin pwon terluka.. Cukuplah papa & a.Lan & adik2 jer yg paham situasi farin..
Cukuplah papa lak yg takecare kitaorng.

Thanks mama..

Nov 15, 2010

:: BiLa Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar~Harus baca! ::

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.
  
Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Ops... so.. Jangan di bawa men2... huhu

Nov 14, 2010

:: Keghairahan Melanda ::

Wahhh... tajuk aku utk ari nie..
Yup.. keghairahan mmg tgh melanda.... keghairahan utk pulang ke kampung..
xsabar nk hbs paper.. nak cuti.. and.. nak tunggu end of this months..
Yelah.. nk p jalan2 kt Jb ngn sumone.. huhu
t belanja nasi ayam penyek ok..? my kazen lak sibuk nk suruh aku belanja dia.. sepatutnye dialah kena belanja aku... ape daa... kedekut! huhu

ari nie.. msih lgi tengah study hydrology and water resources.. wah.. xsuka kot coz byk gak teori kena baca.
malas.. tue rr farin ko wat per hah seminggu pas hbs peper ari rabu tue.. huhu
cam biase aku p kuar karok lor... wah 2 ari berturut karok..
pening pown dah ilang. huhu

oklah...
daaaa




-----------

Nov 10, 2010

:: First Paper ::

Utk paper arini per aku dah jawab..? aku pown xtahu.. 
Ya Allah aku serahkan segala2 padaMu..
Moga aku melepasi setiap ujian yg telah kau berikan..
Hari2 indah yg aku lalui kini seperti bunga tanpa air tnpa baja..
layunye tanpa belas ihsan manusia.
Aku tahu setiap ujian yg telah kau berikan ada hikmah disebaliknya.
Aku cuba utk matangkan diri aku cuba utk melawan perasaan sedih,takut kerana aku tidak mahu menjadi orang yg cepat menyesal.
Untuk ari2 yg bakal aku lewati aku sedang cuba untuk gagahkan diri aku berdiri di kaki sendiri tanpa mana2 belas ihsan dari siapa2.. 
Cukuplah sekadar aku ada Family tercinta & rakan2 tersyg... Itu sudah memadai bagiku dari aku memberikan kasih,syg,cinta aku pada insan yg tak thu nak hargai aku bila ada dpan mta.
But.. Bila aku hilang barulah nk cari aku..
for what..? part time lover..? or scandals.. ?
OMG!
Fine... aku thu & paham hidup nie xselalunye cerah & indah.
Dan.. xsemestinya apa yg kita harapkan kita akan dapat. Tapi... untuk thun 2010 macam2 kot dugaan yg aku dapat.. bermula dengan masalah family, peribadi & study...
arggggggghhhhhhh... TENSION!!!

Apelah nasib ko yek farin... uish... bek berkata2 dengan diri sendiri or bantal busuk nemoku 'pemberian mama'.. Dah 5 tahun nemoku bersamaku susah senang bersama.. berganti pakwe pown ngn dia gak..so.. dia thu ngn saper aku kaper.. kerana saper aku nangis.. cuma dia xpandai nk bercakap.. huhu.. coz.. dia hanya bantal.. =) So.. saya syg dia lebih dari korang semua.. heheheee...

Sape sayang saya lak...? xdek..? ade..? 
aaallaaa....... de aku kisah..? aku syg nemo.. nemo syg aku!
Dah enough!

To : NDE
Kerana awak saya de masa lak nyanyi lgu For the rest of my life time exam tdi kt dewan.. sampai sempat berangan and... hbis masa thu x.!

------------------------------------------------

Selingan Utk ari nie :

cikgu: ok murid2, apa yang awak nampak kat sini, ada 2 jenis air, air arak dan jg air biasa. Sekarang cikgu letak cacing di dalam kedua2 air ni..

murid2 melihat eksperimen dengan sangat kagum

murid2: wahhhhh

cikgu: lihat kita tgk kat sini, cacing mati di dalam air arak, manakala air biasa sebaliknya..

murid: [angguk kepala]

cikgu: okey, apakah kesimpulan yg dapat kita buat dalam eksperimen pada kali ni?

murid: minumlah air arak kalau nak cacing dalam perut mati..

cikgu:[ pengsan ]

Nov 9, 2010

:: ---------------------------------------- ::

Astrid - Jadikan Aku yang Kedua
      jika dia cintaimu
melebihi cintaku padamu
aku pasti rela untuk melepasmu
walau ku tau ku kan terluka

jikalau semua berbeda
kau bukanlah orang yang kupuja
tetapi hatiku telah memilihmu
walau kau tak mungkin tinggalkannya

reff.
jadikan aku yang kedua
buatlah diriku bahagia
walau pun kau takkan pernah
kumiliki selamanya

-N.D.E-

:: Hilang arah tujuan ::

Morning... morning.. morning..

mata still lgi ngntok.. Semalam pukul 11 pm kuar p bndr sorang2 aku balik pukul 3.30 am.. kejenye.. lepak kt pantai.. teruk btul rasa aku nie.. Dahlah de paper 10/11. aduss.. aku frust giler ngn hidup aku skng.. bodo!!!!!!!!!!!!!

Lepak tgk orang.. tgk air pntai yg boleh buat pntai berubah begitu juga manusia.. 'Since i met u, dlm hati de taman'... arrgghh.. penipu!! Aku benci ko N.D.E!..

Kadang2 rasa btul cakap papa saya xperlu pk pasal lelaki time tgh belajar.. Lelaki nie membebankan..
Sakng rasa aku perlu & patut undur diri kerana kebahagiaan ko. aku perlu mengalah ok sebab aku bukan sape2 utk ko! bukan sape2! 

So.. pergilah jauh2..  jgn tambah masalah & kusutkan keadaan yg belum bakal terjadi nanti..

awak 'xsemestinya cinta itu akan berakhir dengan perkahwinan & If you love somethinglet it go. If it comes back to you, its yours forever. If it dosent, then it was never meant to be.'


Nov 8, 2010

:: Hati terluka lagi ::

Aku xmampu nk teruskan hidup.. 'N.D.E '... perlu ker aku dalam hidup kamo lgi..?

Kenapa yer.. satu2 masalah aku datang..utk tahun 2010.. Beratnyer pe yg dah aku tanggung selepas family aku de masalah timbul lak masalah peribadi aku.. Knp!!! B4 final bru aku tahu sape dia.. Aku engt aku pilih dia xkan or xdek masalah yg dtng. But..lain yg aku kenal dia lain yg aku thu. Kite xpatut jumpa! awak tanggung risiko! awak tambah masalah saya!
 Ya Allah knpalah nie yang aku dapat.. Aku xnak! Xnak dah ape2.. Xnak...!
Saat aku dah suka! sayang! fall in love wit dia baru aku tahu sape dia.
beratnyee hati aku nk terima..
------------------------------------------------------------------------------------------------
For The rest Of My Life by Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart

* awak kata lagu ni untuk saya.. tpi x! bukan utk saya & awak! tpi untuk awak dan dia!.. 

Nov 6, 2010

:: royale smoke ::

First time kot saya tgk orang isap rokok nie depan saya.
Mula2 mmg agak pelik bile dia xbakar pown hujung rokok tue & bile saya pegang kotak rokok tue mcm pelik coz keras & ade tmpat charging mcm hp.
Then, tiba2 rokok dia isap jatuh kt karpet kereta & atas baju dia. then saya amik pegang & tnye xterbakar ker..then dia cakap 'x'.
wahh.. perasaan ingin tahu saya membuak2.. huhu..
Then dia amik rokok tue & p letak atas tgn saya. Waktu tue cuak giler tpi xrasa pe2 pown yg panas. then saya pegang tgk rokok tue keras giler xmcm rokok biasa.. Tapi still de asap cma xdek bau busuk..

Nk tgk x..? Jom..
Ada tempat Changing utk rokok yg berwrna putih tue ada power.
Yang nie kena beli dalam 5 batang rm15 tpi jimat coz 1 btng leh tahan smpai 3 days.
Nie rokok yg kite kena cas ok.. 
Yg hujung tue xleh pegang.. coz panas giler..
Inilah dia rokok tue... xleh nk pijak coz keras. Xdek bau ok.. =)
Rokok nie hanye de Kat KL jer.. dalam RM 2++ cam tue rr...

Sape2 nk berhenti merokok sila hisap rokok nie coz xdek effect utk kesihatan.. =)