Mar 24, 2014

:: Tips Mudah Bersalin ::

Salam, arinie dah 31minggu 4 hari saya pregnant.. Alhamdulillah, Kandungan baik2 ajer.... Nurse pun dah bagi byk tips utk mudah bersalin.. siap dia tgk muka sya then cakap 'muka gabra'.. ahaha


Oklah jom tgk tip2 untuk mudah bersalin...... :-

1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan. Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.

3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri

5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.

6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu. Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan. Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.

8. Baca ayat-ayat al-Quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi. Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.

9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor seperti:
  • Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
  • Angkat kepala, dagu cecah dada.
  • Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)
  • Tangan pegang buku lali kaki
  • Masa teran jangan keluarkan suara.
  • Masa teran jangan angkat punggung.
  • Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran.
  • Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby)
Yeah.... Selamat menghafal & mencuba... *Ntahlaaa kan takut bila msuk Labour Room nnti lupa teknik meneran..  Gabra punye pasal... almaklumlah saya nie darah gemuruh... huhuuu

Mar 14, 2014

:: Petua Menaikkan Uri ::

Hari nie masuk je opis tgk review pasal uri.. Search 'penyebab uri turun', 'cara nak naikkan uri', 'gambar uri' dll

So arinie, saya nak kongsi tips or petua menaikkan uri selebihnye kita tawakal lah yer pada yang SATU 

PETUA UNTUK MENAIKKAN URI

1. Haruslah + wajib banyakkan berdoa pada yang Esa.. Baca lah doa/ayat ape2...

2. Banyakkan bersujud lama waktu rakaat terakhir.. Buat solat hajat... In sha Allah moga Allah memperkenankan doa kita... Amin

3. Rajinkan diri tue bersenam untuk menaikkan uri.. Jangan p jog lak... ahaha.. Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).

CARANYA : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke dinding agar tidak jatuh. Baring dalam keadaan begini selama mana yang mampu lakukan. Paling penting, jangan memaksa diri sendiri. Kebiasaannya, bagi ibu yang sudah hamil ‘tua’ (trimester ke-tiga), memang agak kurang selesa untuk kita berbaring dalam keadaan begini.

Teknik pernafasan : Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas dan disandarkan ke dinding). Dengan menggunakan satu nafas, cuba tahan nafas anda selama yang mampu.

Cara menarik nafas juga penting, iatu dengan menggunakan perut dan bukan hidung. Maksudnya, bila kita menarik nafas menggunakan perut, kita rasa perut kita naik ke atas sedikit. Lepaskan nafas secara perlahan-lahan, dalam jangakamasa yang sama (lebih kurang sama ketika menahan nafas). Buat senaman dalam 10~15 kali untuk satu sesi senaman.

*Ulang senaman selepas bangun pagi, sebelum menunaikan solat subuh atau sebelum matahari terbit.

4. Pujuk/Bercakap dengan baby supaya bantu kita.. Pujuklah agar baby tue pusing ke bawah dan uri      
    biasanya akan naik ke atas mengikut pergerakan bayi....

Mar 13, 2014

:: Uri Turun Bawah @ Plasenta previa ::

Alhamdulillah, selesai solat hajat memohon doa & keampunan dari Allah SWT. Momohon supaya Uri saya naik semula.

Pagi tadi ada appointment ngan doc, Kandungan dah masuk 7 bulan setengah.. Sampai je klinik macam biasa amik air kencing & tunggu result.. Then Amik tekanan darah, nurse cakap okay!

Lepas settle, jumpa doc.. doc scan tengok2 uri turun bawah.. Saya dah risau dah... nak nangis rsa.. Doc cakap bahaya kalau ia menutupi lubang rahim.. Bila saya tnye 'macammana leh jadi gtu yer...'
sebab pemakanan or anything else? so, doc cakap 'SAYA TAK TAHU PUNCANYA'
waaaa........ lau dia xtahu! saya lagi xtahu....
saya nie doc bangunan! dia doc manusia... nampak kan perbezaan kat situ... huhu

Jom tengok & review ape itu Plasenta previa ?

Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim.

Sumber : Babycenter (Klik sebelah tuk maklumat lebih lanjut)

Jom tengok rupa plasenta previa..


Yang wrna merah tue adalah uri kita.. So, pic yg second tue mcm saya punya...
Ya Allah, moga uri nie naik semula.... Amin

Doc cakap, buat masa nie JANGAN bersama suami yer... Hold dulu..
huhuhuhuhuhuuu 

Bila saya dapatkan suami kat luar bilik, then saya cakap pasal uri saya ke bawah & xleh bersama kena hold... (sambil air mata dh jth).. suami cakap, xper jangan risau k, kita doa uri tue naik semula dan demi anak ayah ni (smbil pegang perut saya) ayah manja sikit2 jer ngn ibu k..

*Moga ianya baik2 ajer ^_*

Mar 8, 2014

:: Part 2 - M0M t0 be ::

Yahoo............ Alhamdulillah... bila dah 7 bulan 1 minggu nie barulah dapat shopping barang baby dengan BERIAYAnye with en.suami!
Banyak dah brang2 baby yg penting2 semua dah siap beli!

Jom tengok ape yg saya beli tuk baby tersayang.!

Tilam fiffy baby, beli kat manjaku!

Sarung tangan & kaki & topi baby at Anakku....

Blanket tuk baby murah! kat on9 rm60 saya beli rm40 jer.. Masa tue ade buat sale kat ruang legar Megamall, Kuantan.. 



Breast pump & botol susu Tommee Tippee
Harga breast pump tue rm99 jer... & harga botol susu tue rm80..
Murah kan!


Baju & seluar tuk baby brands anakku, baby kiko & purren & Disney!
Semuanye comel.. Size saya beli new born & 3-6 months!
Baby cepat besar so saya beli sikit jer yg new born dalam 7 pasang.!

Nie tuala brands pigeon, safety for baby brands anakku & Baby Napkin brands Disney!

Semuanie saya hbs dalam RM600 dalam masa 3 jam!
Ahaha
Baby punye pasal! Xpelah!

Oh.. nanti tunggu expo lak.. kita shopping okay!


Nampak tak! Due saya Bulan 5... Tarikh kt zenith tue 25-27 april!
Hope masih larat bershopping..

Mar 7, 2014

:: Jantina Baby ::

Bila dah 7 bulan nie perut still mcm 5 bulan pregnant..
Tapi xper, jajnji baby sihat... walaupun perut ibu ni kecil kan sayang!

Ramai yg nak thu jantina baby..
Tapi apakan daya en.suami xbagi scan katanya surprise!

Ramai yg cakap baby girl!
Hehe! Ibu ada kawanlah nanti....


Kalau baby boy, leh teman ayah main futsal!
Tak kisah mana2 pun, janji anak ibu sihat alhamdulillah!
Ok! sayang...

But! siapa2 yang sibuk nak tahu!!!!!!!!!!
Persoalannya akan terjawab bila dah selamat melahirkan baby nanti.... 
So!
Tungggguuuuuuuuuuuuuuu................

Mar 3, 2014

:: 7 months ::

Alhamdulillah...!
Saya dah 7 bulan! Amin... 
Moga dipermudahkan segala urusan..
Barang baby pun baru nak start beli dengan bersungguh2nye

Jom shopping di :-
1. Parkson - cari pakaian baby
2. Anakku (Di Butik Anakku di Kuantan Parade) - Baju baby/Kain Lampin
3. Fabulous Mom ( Depan Megamall) - Cari Nursing bra ibu
4. Manjaku (tepi East Cost Mall) - Baju baby/tilam/kelambu
5. Aeonbig (East Cost Mall) - Cari barang mandian baby!

Wah! berderet2 tempat nak pg shopping kan! Bersungguh2 demi anak ibu & ayah nie..
Moga baby baik2, sihat2, tau... Bulan 5 kite jumpa yer baby!
Moga dipermudahkan sokmo2 ^_*

Ibu & ayah & baby dalam perut.. kihkihkih..

Kalau shopping online pula saya sokmo shopping kat sini! Murah dari tempat lain!
Berbaloi-baloi.... 
Jom tengok!! :-


Itu jelah yg saya penah shopping & ade yang just review for compare harga Hehee... ^_*